Když je v rodině batole, pro mnoho rodičů by brambory byly na denním menu číslo jedna. Ať už šťouchané, pečené nebo pečené, lidé často považují brambory za pohodlné jídlo.
Jedná se o důležitou potravinovou základnu a celosvětovou zeleninovou plodinu číslo jedna. Tento sentiment pravděpodobně inspiroval vědecký název brambor (Solanum tuberosum), protože solanum je odvozeno z latinského slova, které znamená „uklidňující“.
Brambor je kulatý hlíznatý kořen, který je zvenčí hnědý a uvnitř nažloutlý nebo načervenalý. Světově oblíbená kořenová zelenina, brambory, se vyrábí v mnoha odrůdách. Člen čeledi hluchavkovitých, stejně jako rajčata, pochází z Jižní Ameriky a v Evropě se pěstuje od 16. století.
Brambor byl poprvé domestikován v oblasti dnešního jižního Peru a extrémní severozápadní Bolívie mezi 8000 a 5000 př.nl. Od té doby se rozšířila po celém světě a stala se základní plodinou v mnoha zemích.
Jeden pečený brambor poskytne téměř 12 procent doporučeného denního množství vlákniny, což je podobné množství jako celozrnný chléb, těstoviny a cereálie. Vysoký obsah vlákniny a „objemových látek“ podporuje zdravé trávení a pravidelnou stolici a zároveň poskytuje ochranný účinek před rakovinou tlustého střeva.
Zatímco většina bramborové vlákniny se nachází ve slupce, část škrobu v bramborách je nestravitelná. Místo toho prochází střevem neporušený a přidává na objemu. Pokud trpíte pomalým pohybem střev, jezte vařené brambory, které jsou vychlazené.
Proces chlazení zvyšuje množství nestravitelného škrobu ze sedmi procent na třináct procent.
Správné fungování mozku do značné míry závisí na hladině glukózy, zásobování kyslíkem, různých složkách komplexu vitamínů B a určitých hormonech, aminokyselinách a mastných kyselinách, jako jsou omega-3. Brambory uspokojí téměř všechny výše uvedené potřeby.
Mají vysoký obsah sacharidů, a tak udržují dobrou hladinu glukózy v krvi.
To brání mozku v tom, aby nechal pronikat únavu, a udržuje vaši kognitivní aktivitu a výkon na vysoké úrovni. Také mozek potřebuje kyslík, který je přenášen do mozku hemoglobinem v krvi; jeho hlavní složkou je železo. Brambory obsahují také železo.
Brambory proto pomáhají dodávat kyslík i do mozku.
Ledvinové kameny, známé také jako ledvinové kameny, jsou způsobeny především zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. V takových případech je třeba se vyhnout potravinám s vysokým obsahem bílkovin, zejména živočišným bílkovinám, jako je maso, krůtí maso, krevety, ryby, vejce a mléko, stejně jako špenát, syrový jitrocel, černé gramy a některé fazole, které drasticky zvyšují hladinu kyseliny močové v krvi.
Železo a vápník také přispívají k tvorbě kamenů. Brambory jsou bohaté na obojí, takže logicky by se nehodily jako preventivní opatření proti ledvinovým kamenům, ale obsahují také hořčík, který brání hromadění či ukládání vápníku (vápnění) v ledvinách a dalších tkáních, čímž dokazují prospěšné při léčbě ledvinových kamenů.
Brambory jako prostředek pro péči o pokožku, vitamín C a B-komplex, stejně jako minerály jako draslík, hořčík, fosfor a zinek jsou dobré pro pokožku. Kromě toho může dužina získaná z drcených syrových brambor smíchaná s medem dobře fungovat v zábalech na kůži a obličej.
To dokonce pomáhá léčit pupínky a skvrny na kůži. Opět platí, že tato dřeň, pokud je aplikována zevně na popáleniny, poskytuje rychlou úlevu a rychlejší hojení.
Bramborová kaše a dokonce i voda, ve které byly brambory umyté, jsou velmi dobré na změkčení a čištění pokožky, zejména kolem loktů a hřbetu rukou.
Brambory poskytují tělu nezbytný zdroj paliva a energie, které potřebujete i při dietě. Jako bohatý zdroj sacharidů pomáhají podporovat všechny reakce v těle, které potřebujete pro pohyb, myšlení, trávení a buněčnou obnovu.
Studie dokonce ukázaly, že bramborová šťáva užívaná s medem může být prospěšná při pálení žáhy, zácpě, kurdějích, artritidě, střevních vředech, špatném trávení a kyselosti.