Celer lze popsat jako dvouletou nebo víceletou zeleninu a má podobný růstový zvyk a vzhled jako celer. Patří do čeledi mrkvovitých nebo Apiaceae, její kořeny jsou hrubé, hrbolaté, vnější povrch s malými kořínky. K kuchyňským účelům se však používá pouze její kořen a původně se pěstoval v severní Evropě a ve Středomoří. Uvnitř bílá hladká dužina má celerovou chuť.

Celer je velmi dobrým zdrojem vitamínu K. 100 g kořene poskytuje asi 41 µg nebo 34 % doporučeného denního příjmu. Vitamin-K pomáhá zvyšovat kostní hmotu podporou osteotrofické aktivity v kostech. Výzkumné studie naznačují, že má také zavedenou roli u pacientů s Alzheimerovou chorobou tím, že omezuje poškození neuronů v mozku.

Celer nabízí mnoho dalších zdravotních výhod; reguluje vaše vyprazdňování, což je velmi důležité zejména pro ženy, je také prospěšné při hubnutí, protože je nízkokalorické a vysoký obsah vlákniny napomáhá trávení a omezuje chuť k jídlu.

Uvolňuje nervy, takže stresující den překonáte s pomocí této nedoceněné zeleniny. Jako bohatý zdroj železa pomáhá celer udržovat hladinu v krvi u mnoha lidí, kteří trpí anémií, zabraňuje příznakům menopauzy, jako jsou návaly horka. Kořen celeru má vynikající uklidňující, analgetické, antiseptické, antialergické a další terapeutické vlastnosti. Tento přírodní produkt je doporučován pacientům, kteří trpí různými problémy trávicího ústrojí, včetně vředů a gastritidy.

Zdravotní přínosy celerového kořene zahrnují také schopnosti tohoto přírodního léku zlepšit funkci jater a močového měchýře, tišit bolesti artritidy a zbavit se otoků, zlepšit náš zrak a stimulovat metabolismus.

Snižuje rizika zánětů a onemocnění spojených s funkcí močového systému. Má velké množství draslíku, který zmírňuje nadýmání v těle. Pokud na trhu uvidíte celer s dlouhými jasně zelenými stonky, utrhněte je! Čerstvě sklizený celer bývá křehčí a snadněji se loupe.