Zelenina je důležitá pro náš každodenní život, pomáhá nám zůstat zdraví a silní a bojuje proti řadě nemocí. Fazole, známé také jako zelené fazole, jsou jednou z takových zdravých zelenin, které se denně konzumují po celém světě.

Jsou to nezralé nebo nezralé lusky získané z fazolové rostliny patřící do čeledi Fabaceae a vědecky známé jako Phaseolus vulgaris.

Ať už je preferujete syrové, dušené nebo smažené, zelené fazolky jsou skvělým zdrojem mnoha živin, které vám mohou pomoci posílit vaše zdraví.

Zelené fazolky jsou bohaté na mangan. Kromě zmírnění příznaků osteoporózy a osteoartrózy může mangan také pomoci v boji proti premenstruačnímu syndromu.

Zdravá dávka manganu může pomoci zmírnit příznaky PMS, jako je podrážděnost a změny nálad.

Mangan také pomáhá vašemu tělu efektivně vstřebávat další živiny, jako jsou vitamíny B, E a minerál hořčík.

Zelené fazolky jsou bohaté na vlákninu, která může přidat objem a váhu vaší stolici, což usnadňuje její průchod.

Konzumace stravy, která je bohatá na vlákninu, také snižuje hladinu špatného cholesterolu ve vašem těle. Zelené fazolky mohou být obzvláště užitečnou potravou, protože nám poskytují minerální křemík.

Tento minerál, i když je méně známý jako minerály jako vápník a hořčík, je velmi důležitý pro zdraví kostí a pro zdravou tvorbu pojivové tkáně.

Nedávno bylo prokázáno, že zelené fazole jsou dobrým zdrojem vstřebatelného křemíku v porovnání s jinými běžně konzumovanými potravinami.

Zelené fazole obsahují širokou škálu karotenoidů (včetně luteinu, beta-karotenu, violaxanthinu a neoxantinu) a flavonoidů (včetně kvercetinu, kaemferolu, katechinů, epikatechinů a prokyanidinů), u kterých bylo prokázáno, že mají antioxidační vlastnosti podporující zdraví.

Obsahují také dobré množství vitamínu B6 (pyridoxin), thiaminu (vitamín B-1) a vitamínu C. Konzumace potravin bohatých na vitamín C pomáhá tělu vyvinout odolnost proti infekčním agens a vychytávat škodlivé volné kyslíkové radikály.

Čerstvé zelené fazolky mají velmi nízký obsah kalorií. Lidé, kteří si uvědomují kalorie, se proto nemusí obávat a mohou je jíst v dobrém množství.

Obsahuje také nízké množství sodíku, nasycených tuků a cholesterolu.

Zelené fazolky jsou také dobrým zdrojem folátů, které jsou užitečné pro buněčné dělení a syntézu DNA. Potraviny bohaté na folát jsou také užitečné pro ženy během období před početím a těhotenství.