S projevy stárnutí se každý vyrovnává po svém. Někteří lidé své stárnutí přijmou a i nadále si užívají života, jiní si koupí červeného „sporťáka“ nebo začnou vyhledávat podstatně mladší partnery. Stárnutí sice k našemu životu patří, ovšem náš jídelníček a životní styl má na něj velký vliv.

Vápník

S věkem můžete začít ztrácet více tohoto minerálu, než absorbujete. To může způsobit, že se vaše kosti snadněji lámou (osteoporóza), zejména u žen po menopauze. Vápník pomáhá vašim svalům, nervům, buňkám a krevním cévám pracovat správně.

Vitamín B12

Pomáhá při tvorbě krve a nervových buněk. Získáváte ho přirozeně z živočišných potravin, jako je maso, ryby, vejce a mléčné výrobky. Dalšími zdroji jsou pilulky, injekce a potraviny „obohacené o B12“, jako jsou snídaňové cereálie nebo rostlinná mléka. Až 30 % lidí starších 50 let má atrofickou gastritidu, kvůli které je pro vaše tělo těžší absorbovat vitamín B 12 z potravy.

Vitamín D

Vaše tělo ho potřebuje k vstřebávání vápníku. Užívejte je tedy společně, abyste předešli osteoporóze. Vitamin D také pomáhá správně fungovat vašim svalům, nervům a imunitnímu systému. Většina lidí získává vitamín D ze slunečního záření. Ale vaše tělo je méně schopné přeměnit sluneční paprsky na vitamín D, jak stárnete. Je těžší získat tento vitamín z potravin, ale tučné ryby jako losos, makrela a sardinky jsou dobrým zdrojem.

Vitamín B6

Vaše tělo jej používá k boji proti bakteriím a k výrobě energie. Pomáhá také růst mozků dětí. S přibývajícím věkem potřebujete více B6. Existuje souvislost mezi vysokou hladinou B6 v krvi u seniorů a lepší pamětí. Ale nezdá se, že by tento vitamín zlepšoval duševní schopnosti u lidí s demencí. Cizrna je levný zdroj. Stejně tak játra, tučné ryby a obohacené snídaňové cereálie.

Hořčík

Pomáhá vašemu tělu vytvářet bílkoviny a kosti a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Můžete ho získat z ořechů, semen a listové zeleniny. Ale starší lidé jí mají tendenci jíst méně. Navíc je pravděpodobnější, že budou mít dlouhodobé zdravotní stavy nebo budou užívat mnoho léků, přičemž obojí může způsobit nedostatek hořčíku.