S projevy stárnutí se každý vyrovnává po svém. Někteří lidé své stárnutí přijmou a i nadále si užívají života, jiní si koupí červeného „sporťáka“ nebo začnou vyhledávat podstatně mladší partnery. Stárnutí sice k našemu životu patří, ovšem náš jídelníček a životní styl má na něj velký vliv.

Vápník

S věkem můžete začít ztrácet více tohoto minerálu, než absorbujete. To může způsobit, že se vaše kosti snadněji lámou (osteoporóza), zejména u žen po menopauze. Vápník pomáhá vašim svalům, nervům, buňkám a krevním cévám pracovat správně.

Vitamín B12

Pomáhá při tvorbě krve a nervových buněk. Získáváte ho přirozeně z živočišných potravin, jako je maso, ryby, vejce a mléčné výrobky. Dalšími zdroji jsou pilulky, injekce a potraviny „obohacené o B12“, jako jsou snídaňové cereálie nebo rostlinná mléka. Až 30 % lidí starších 50 let má atrofickou gastritidu, kvůli které je pro vaše tělo těžší absorbovat vitamín B 12 z potravy.

Vitamín D

Vaše tělo ho potřebuje k vstřebávání vápníku. Užívejte je tedy společně, abyste předešli osteoporóze. Vitamin D také pomáhá správně fungovat vašim svalům, nervům a imunitnímu systému. Většina lidí získává vitamín D ze slunečního záření. Ale vaše tělo je méně schopné přeměnit sluneční paprsky na vitamín D, jak stárnete. Je těžší získat tento vitamín z potravin, ale tučné ryby jako losos, makrela a sardinky jsou dobrým zdrojem.

Vitamín B6

Vaše tělo jej používá k boji proti bakteriím a k výrobě energie. Pomáhá také růst mozků dětí. S přibývajícím věkem potřebujete více B6. Existuje souvislost mezi vysokou hladinou B6 v krvi u seniorů a lepší pamětí. Ale nezdá se, že by tento vitamín zlepšoval duševní schopnosti u lidí s demencí. Cizrna je levný zdroj. Stejně tak játra, tučné ryby a obohacené snídaňové cereálie.

Hořčík

Pomáhá vašemu tělu vytvářet bílkoviny a kosti a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Můžete ho získat z ořechů, semen a listové zeleniny. Ale starší lidé jí mají tendenci jíst méně. Navíc je pravděpodobnější, že budou mít dlouhodobé zdravotní stavy nebo budou užívat mnoho léků, přičemž obojí může způsobit nedostatek hořčíku.

Similar Posts