Mandle, často označované jako „král ořechů“, jsou elektrárnou výživy.

Jsou dobré jako samostatné občerstvení, jako ořechové máslo nebo se přidávají do salátů a dezertů. Z mandlí je také vynikající veganské mléko.

Mezi zdravotní přínosy mandlí patří srdeční choroby a prevence rakoviny, zdravé kosti, kontrola krevního cukru a hubnutí.

Mandlová výživa

Zdravotní přínosy mandlí souvisí s jejich nutričním obsahem. Mandle obsahují 164 kalorií a 14 g tuku na 28g porci.

Jsou vynikajícím zdrojem vitamínu D (37 % denní dávky ve 28 g) a jsou také dobrým zdrojem riboflavinu, hořčíku, mědi, manganu, fosforu a vápníku.

Mandle mají také velmi vysoký obsah bílkovin a čtvrt šálku dodává tolik bílkovin jako vejce.

Mandle snižují hladinu cholesterolu a snižují riziko srdečních chorob

Mononenasycené tuky jsou spojovány se sníženým rizikem srdečních onemocnění, zvláště když nahrazují nasycené tuky ve stravě.

Velké epidemiologické studie spojují konzumaci ořechů se sníženým rizikem srdečních chorob. Mandle jsou také výjimečným zdrojem vitamínu E, antioxidantu příznivého pro srdce.

Jsou také bohaté na draslík a hořčík, které pomáhají snižovat krevní tlak.

Studie také ukázaly, že mandle jsou schopny snížit hladiny zánětlivého markeru často spojeného se srdečním onemocněním, C-reaktivního proteinu

Mandle pro prevenci rakoviny

Mandle obsahují speciální chemikálii bojující proti rakovině zvanou laetril. Onkologické kliniky po celém světě doporučují svým pacientům 10 surových mandlí denně.

Mandle pro lepší kontrolu krevního cukru

Studie ukázaly, že konzumace mandlí před jídlem nebo s jídlem může pomoci zpomalit glykemickou reakci na tato jídla, což znamená trvalejší energii a lepší kontrolu hladiny cukru v krvi.

Mandle pro zdravé kosti

Mandle obsahují dobrou dávku vápníku, hořčíku, mědi a manganu, které jsou všechny potřebné pro zdraví kostí. Je to rozumný zdroj vápníku pro lidi, kteří nekonzumují žádné mléčné výrobky.

Mandle na hubnutí

Studie ukázaly, že když jsou nízkokalorické diety obohaceny o mandle , subjekty zhubly více.

Důvody mohly souviset s větším pocitem sytosti, lepší kontrolou krevního cukru a nebo sníženým procentem příjmu sacharidů.