Kešu ořechy neboli kešu jsou vynikající mezi svačinkami a jsou také chutné jako ořechové máslo nebo se hodí do smažených a asijských jídel.
Dělají také lahodnou smetanovou omáčku používanou v indických kari. Mezi zdravotní přínosy kešu ořechů patří prevence srdečních chorob, zdraví kostí, antioxidační ochrana a produkce energie.
Výživa kešu ořechů
Zdravotní přínosy kešu ořechů lze spojit s jejich výživou. Kešu oříšky obsahují 160 kalorií a 13 g tuku na 28g porci.
Tuk v kešu oříšcích je většinou v mononenasycené formě. Kešu oříšky vítězí v obsahu zinku a jsou také bohaté na měď, draslík a hořčík.
Jsou také zdrojem vitamínu K a vitamínu B6.
Kešu oříšky pro prevenci srdečních chorob
Mononenasycené tuky jsou spojovány se sníženým rizikem srdečních onemocnění, zvláště když nahrazují nasycené tuky ve stravě. Velké epidemiologické studie spojují konzumaci ořechů se sníženým rizikem srdečních chorob.
Kešu oříšky pro zdraví kostí
Kešu jsou bohaté na hořčík a měď, které jsou obě nezbytné pro zdravé kosti. Hořčík také pomáhá se vstřebáváním vápníku do kostí.
Kešu oříšky pro ochranu před volnými radikály a energii
Měď, která je v kešu oříšcích hojně zastoupena, pomáhá tvořit součást enzymu superoxiddismutázy, který pomáhá stírat volné radikály a je také nezbytnou součástí výroby energie .