Že jedí vegetariáni a vegani jen trávu je všeobecně rozšířený omyl. Vlastně by se dalo říci, že je vegetariánská a veganská strava mnohem rozmanitější než masová. Rostlinná strava nabízí stovky různých variant plnohodnotných pokrmů, nejen to je důvodem, proč jsou bezmasá jídla stále oblíbenější.

Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin

Luštěniny, například cizrna, čočka a fazole, jsou vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin. Jsou častou náhradou masou v mnoha veganských a vegetariánských pokrmech – vege chilli, luštěninové polévky, hummus a tofu.

Zelenina a houby

Mnoho druhů zeleniny může sloužit jako hlavní složka bezmasých jídel. Některé houby mohou poskytnout masovou konzistenci a chuť. Také se můžete zaměřit na zeleninu s vyšším obsahem bílkovin, jako jsou špenát, brokolice, květák, kapusta nebo artyčoky.

Bezmasá hlavní jídla jsou kombinací několika druhů potravin.

Celozrnné obiloviny

Quinoa, pohanka, jáhly, hnědá rýže, ovesné vločky a další celozrnné obiloviny obsahují vysoké množství vlákniny, poskytují zdravé sacharidy a mnoho dalších důležitých zdravých živin. Jsou používaní k výrobě kaší, salátů, pilaf a plněných paprik.

Tofu a tempeh

Bezmasá jídla recepty obsahují často tofu nebo tempeh. Tofu je potravina ze soji, ve východním světě používaná tisíce let běžně, jako u nás rohlík. U nás je mnohdy spojováno s vege stravování, i když mu na chuť přichází stále více lidí. Tofu a tempeh jsou nejčastěji používanou náhradou masa, dají se použí na obrovské množství jídel, ale chutnají i samotné.

Mladší náhražky, jako je robi maso či seitan, si také získávají stále větší oblibu.

Ořechy a semena

Mandle, vlašské ořechy, semínka chia, sezamová semínka a další ořechy a semena jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu. Mohou být použity jako součást salátů, smoothies, pečiva nebo jako posyp na různá jídla. Dodají pokrmům zajímavou chuť a současně poskytnou mnoho zdraví prospěšných látek.

Ochutnejte bezmasá jídla v oblíbeném pražském vegetariánském bistru Greentable.cz.