Broskve, vědecký název Prunus persica, jsou malé plody s rozmazanou slupkou a sladkou bílou nebo žlutou dužninou. Předpokládá se, že pocházejí z Číny. Broskve jsou příbuzné švestkám, meruňkám a třešním.
Jsou považovány za peckovice nebo peckovice, protože jejich dužina obklopuje skořápku, která obsahuje jedlé semeno. Mohou se jíst samotné nebo přidávat do různých jídel.
Broskve jsou výživné a nabízejí řadu zdravotních výhod, včetně zlepšení trávení, hladší pokožky a úlevy od alergií.
Broskve jsou plné živin a antioxidantů. Jsou také bohaté na mnoho vitamínů, minerálů a prospěšných rostlinných sloučenin.
Broskve také nabízejí menší množství hořčíku, fosforu, železa a některých vitamínů B.
Mají prospěšné rostlinné sloučeniny, které bojují proti oxidačnímu poškození a pomáhají chránit vaše tělo před stárnutím a nemocemi.
Čím je ovoce čerstvější a zralejší, tím více antioxidantů obsahuje.
Říká se, že čerstvé a konzervované broskve mají podobné množství vitamínů a minerálů.
Čerstvé broskve však mají vyšší hladinu antioxidantů a zdá se, že jsou účinnější při ochraně před oxidačním poškozením než ty konzervované.
Broskve mají vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů.
Obsahují také prospěšné rostlinné sloučeniny, jako jsou antioxidanty, které mohou pomoci chránit vaše tělo před stárnutím a nemocemi, mohou zlepšit trávení.
Květy broskvoně jsou další částí ovoce, která může prospívat trávení.
V tradiční čínské medicíně se běžně používají k léčbě poruch trávení.